Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» [problem] Teks tak muncul pada kotak chat YM
Thu Dec 23, 2010 6:13 am by ibnuismaini

» MANUSIA & KENTUTNYA
Tue Dec 07, 2010 1:15 am by silentintruder

» Teka-teki 4
Sun Dec 05, 2010 5:54 pm by pelita

» Teka Teki 3
Sun Dec 05, 2010 5:45 pm by pelita

» Akhlak
Sat Nov 20, 2010 3:54 pm by lampustudy

» Terjebak: Salah guna ruang sembang
Sat Nov 20, 2010 3:50 pm by lampustudy

» Di manakah berus gigi anda?
Thu Nov 04, 2010 8:47 pm by insan mulia

» Teka teki 2
Wed Nov 03, 2010 11:47 pm by ibnuismaini

» [photoshop] Font Kelihatan Terlalu Kecil
Mon Sep 27, 2010 6:18 pm by ibnuismaini

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Teka-teki 4

View previous topic View next topic Go down

completed Teka-teki 4

Post  .:: Imran ::. on Sun Nov 28, 2010 11:14 am

Suka sangat xnak mengaku...xpe...next question.... Cool

Teka-teki ni dari Nabi sendiri yang ditanya dalam satu majlis...Masa tu semua sahabat2 besar ada...Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Uthman & Saidina Ali...Semua orang x boleh jawab tapi ada seorang kanak2 kecil tahu jawapannya, Abdullah Bin Umar, tapi dia malu nak jawab sebab ada sahabat2 besar di situ...
Soalannya....

"Pohon apa yang daunnya tidak pernah gugur?" scratch

Ha...cepat2...tapi Ustaz dengan Ustazah mesti tau x??? Senang je...Mesti dah pernah dengarkan???
Siapa dapat jawab boleh la bagi gelaran Syeikh kot...Sebab Sahabat2 Nabi pun xboleh jawab Smile
avatar
.:: Imran ::.
Member
Member

Posts : 27
MPoints : 28
Join date : 22/02/2010
Age : 27

View user profile http://ali--imran.blogspot.com/

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  ibnuismaini on Sun Nov 28, 2010 1:32 pm

Saya tolong splitkan teka-teki baru imran ke topik yang berasingan (sebab isi baru).

Ok, mari kita semua cuba jawab teka-teki ni.
avatar
ibnuismaini
Admin

Posts : 55
MPoints : 2490
Join date : 27/04/2009
Age : 32
Location : Tanta, Mesir

View user profile http://ibnuismaini.blogspot.com

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  pelita on Sun Nov 28, 2010 3:55 pm

pohonan di syurga. Betul ke?? Question

pelita
Exco BKKIMM
Exco BKKIMM

Posts : 23
MPoints : 123
Join date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  .:: Imran ::. on Mon Nov 29, 2010 1:33 am

Macam nak terima jawapan 2.....
Tapi xboleh...Jawapan dia adalah pohon kat dunia ni Razz
Teka la lagi...

Mana ahli2 lain??? scratch
Kuat study masing2 ni...
Asyik2 Abg Syuk dengan Kak Hidayah je... Razz
avatar
.:: Imran ::.
Member
Member

Posts : 27
MPoints : 28
Join date : 22/02/2010
Age : 27

View user profile http://ali--imran.blogspot.com/

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  pelita on Mon Nov 29, 2010 3:41 am

hmm2...pohon maaf..?? hehe..

org lain sibuk layan FB kot imran...huhu..

pelita
Exco BKKIMM
Exco BKKIMM

Posts : 23
MPoints : 123
Join date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  ibnuismaini on Mon Nov 29, 2010 4:43 pm

.:: Imran ::. wrote:Mana ahli2 lain??? scratch
Kuat study masing2 ni...
Asyik2 Abg Syuk dengan Kak Hidayah je... Razz
Yang lain2 segan nak reply, kut? Ada je yang baca respons kita ni tapi tidak reply. Segan, mungkin?

pelita wrote:hmm2...pohon maaf..?? hehe..
Wah, mungkinkah jawapan ini tepat, imran?
avatar
ibnuismaini
Admin

Posts : 55
MPoints : 2490
Join date : 27/04/2009
Age : 32
Location : Tanta, Mesir

View user profile http://ibnuismaini.blogspot.com

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  pelita on Tue Nov 30, 2010 1:26 am

ust ibunuismaini, 'segan' loghat utara ka selatan?
kalau loghat utara, 'segan' tu lain maksudnya.. Laughing
tapi macam nak sesuai dah............ops! pirat terlepas sudah..

pelita
Exco BKKIMM
Exco BKKIMM

Posts : 23
MPoints : 123
Join date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  .:: Imran ::. on Tue Nov 30, 2010 1:55 am

Jawapan pasal ramai yang layan FB macam betul....
Tapi 2 bukan teka-teki Smile

"Pohon maaf" bukan sejenis pokok la kak.... Neutral
Kan Nabi berkata-kata benar walaupun ketika melawak....

Ni pohon yang real punya....Apakah pokok itu Suspect
avatar
.:: Imran ::.
Member
Member

Posts : 27
MPoints : 28
Join date : 22/02/2010
Age : 27

View user profile http://ali--imran.blogspot.com/

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  ibnuismaini on Tue Nov 30, 2010 1:56 am

Hehe. Bukan segan loghat utara tu la ustzh.
tapi kalau ye pun, boleh juga sipi2... Wink


Pohon daun tak gugur tu memang ada daun ke, imran? (kaktus takde daun. terfikir sesuatu. Idea )
avatar
ibnuismaini
Admin

Posts : 55
MPoints : 2490
Join date : 27/04/2009
Age : 32
Location : Tanta, Mesir

View user profile http://ibnuismaini.blogspot.com

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  pelita on Tue Nov 30, 2010 9:03 am

Hee..salah lagi ye..erm3.....

Kalau pohon kurma..atau...
pohon pisang? Mak kata pohon pisang kalau ditetak pelepahnya baru gugur..hee~~

Tolong bg hint lg boleh?? bounce

pelita
Exco BKKIMM
Exco BKKIMM

Posts : 23
MPoints : 123
Join date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  ibnuismaini on Tue Nov 30, 2010 3:05 pm

pelita wrote:Hee..salah lagi ye..erm3.....

Kalau pohon kurma..atau...
pohon pisang? Mak kata pohon pisang kalau ditetak pelepahnya baru gugur..hee~~

Tolong bg hint lg boleh?? bounce
Saya juga memilih jawapan pohon kurma. pirat

Urm... "pokok pisang" pun macam boleh diterima? Logik gak tu. Betul tak imran?
*tapi masih boleh dipertikaikanlah ustazah. Sebab? Haa, kenapa saya kata pokok pisang bukan jawapannya? Jeng, jeng, jeng...

Better kita tunggu imran kemukakan alasan sendiri untuk mereject "pokok pisang" sebagai jawapan yang tepat baru saya beri alasan sendiri. Hihi... boleh macam tu?
avatar
ibnuismaini
Admin

Posts : 55
MPoints : 2490
Join date : 27/04/2009
Age : 32
Location : Tanta, Mesir

View user profile http://ibnuismaini.blogspot.com

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  .:: Imran ::. on Tue Nov 30, 2010 4:28 pm

Pokok yang ada daun la abg syukri.... Rolling Eyes

Tapi kan abg, sayangnya..... Sad

Kak Hidayah dah jawab...Pokok kurma.... cheers
Betul la, yang jatuh pelepah bukan daun jocolor

Tapi mana aci kak tanya mak... bounce
Kiranya mak akak la yang betul lol! Tahniah makcik!!!
avatar
.:: Imran ::.
Member
Member

Posts : 27
MPoints : 28
Join date : 22/02/2010
Age : 27

View user profile http://ali--imran.blogspot.com/

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  ibnuismaini on Tue Nov 30, 2010 8:47 pm

Jawapan tepat pokok kurma... (terlambat jawab)

Pokok pisang bukan jawapan sebab dia bukan dalam kategori pokok walaupun kita memanggilnya dengan nama "pokok". Pokok pisang sebenarnya herba, herba yang besarrrr amat.

"Pokok" itu tumbuhan yang berbatang kayu tapi pokok pisang tidak berbatang kayu.
Betulkah ini? What a Face
avatar
ibnuismaini
Admin

Posts : 55
MPoints : 2490
Join date : 27/04/2009
Age : 32
Location : Tanta, Mesir

View user profile http://ibnuismaini.blogspot.com

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  pelita on Sun Dec 05, 2010 5:54 pm

.:: Imran ::. wrote:Pokok yang ada daun la abg syukri.... Rolling Eyes

Tapi kan abg, sayangnya..... Sad

Kak Hidayah dah jawab...Pokok kurma.... cheers
Betul la, yang jatuh pelepah bukan daun jocolor

Tapi mana aci kak tanya mak... bounce
Kiranya mak akak la yang betul lol! Tahniah makcik!!!

aci kat estate lah Imran Laughing
ala..ok la tu..like mother like daughter kan.. Cool hehe..
Erm..dpt jg belajar sirah dr teka-teki ni ..Syukran ya Doc. Imran Wink

ibnuismaini wrote:Jawapan tepat pokok kurma... (terlambat jawab)

Pokok pisang bukan jawapan sebab dia bukan dalam kategori pokok walaupun kita memanggilnya dengan nama "pokok". Pokok pisang sebenarnya herba, herba yang besarrrr amat.

"Pokok" itu tumbuhan yang berbatang kayu tapi pokok pisang tidak berbatang kayu.
Betulkah ini? What a Face

Owh..ye x ye kan..sepatutnya kita panggil pokok pisang dengan herba pisang lah kan..hehe...
Btw terima kasih atas informasinya ust. Baru tahu. Wink study

pelita
Exco BKKIMM
Exco BKKIMM

Posts : 23
MPoints : 123
Join date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

completed Re: Teka-teki 4

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum